duminică, 22 noiembrie 2009

Manastirea Bistrita

BISTRIŢA MONASTERY

Neamt County


Bistriţa Monastery The Bistriţa Monastery is a Romanian Ortodox monastery located in Viişoara village, 9km far from Piatra Neamţ, some where near the confluence of Viişoara River with Bistriţa River, at the feet of Cetăţuia Hill. It was built during the rule of Prince Alexander the Good -Alexandru cel Bun). Along the time the monastery was consolidated and some new buildings were added during the rule of Stephen the Great –Ştefan cel Mare (when the steeple and the chapel were built; he also gave a bell on which Moldavia’s coat of arm appeared). In 1554, the monastery was consolidated totally by Petru Rares who brought numerous talented painters from Venice. The monastery also houses a valuable museum which conserves precious religious objects, icons and other original art objects. (This is where the first Manuscript of Moldavia was written). One of the attractions of the monastery is the making miracles icon of Saint Anne (who is also the The tomb of the Alexandru cel Bunprotector of the monastery) offered in 1401 by the Manuel II Palaiologos, emperor of Constantinopole to the ruler Alexander the Good. Here, at Bistrita Monastery, the princely family decided to bury some of his members: Prince Alexander the Good with his wife, two children of Stephen the Great (Alexander and Ana). The church is historically and archaeologically valuable. It shows features of Byzantine architecture, has many beautiful ornaments, the 15th century entrance door being a work of fine craftsmanship. The bell tower was erected in 1498 by Stephen the Great.
The monastery was an important cultural center for calligraphers, miniaturist and cronichlers. The monastery's museum hosts an important collection of medieval art.

by Anca,
Grupul Scolar Bicaz,
Romania

25-03-2008

Convertirea imparatului Constantin

Semnul ceresc ajuta Roma

Viziunea imparatului Constantin la podul Milvius ii salveaza pe crestin de la persecutii si ii da imperiului Roman o noua religie.

Vederea luminii:Imparatul Constantin arata spre o cruce de lumina ce straluceste pe cer . Constantin a fost convins ca semnul venea de la Dumnezeul crestinilor si ca ii promitea victorie.

Timp de aproape 300 de ani dupa moartea lui Iisus, crestinismul a supravetuit sub forma unei credinte a unei minoritati Opimate din imperiul roman .La 28 octombrie 312dHr,destinul I s-a schimbat . In cativa ani, crestinismul a devenit religia oficiala a imperiului si a intregii Europe romane.

Aceasta uimitoare schimbare s-a datorat unui singur om, imparatul Constantin. Domnia sa incepe la 306 ,pe cand avea 25 de ani, insa la acea vreme el era stapanitor doar cu numele.Imperiul roman fusese de mult timp un cosmar administrativ .

Doar prin taxe uriase si piramide de birocrati isi putea imperiul intretine cu o jumatate de milion de soldati necesari pentu apararea intinselor granite.Ca o solutie, predecesorul lui Constantin,Diocletian, impartise imperiul in doua parti , de apus si de rasarit, fiecare cu propriul sau imparat, numit ,,Augut”, sprijinit de un loctiitor si succesor numit ,,Cezar”,

Cand Diocletian a abdicat, in anul 305, Cezarul sau ,Constantinus, a devenit August al imperiului de apus . In anul urmator,Constantin, a murit pe cand reprima o revolta in Britannia, unde Constantin, fiul sau, a castigat sprijin ca nou August.Insa dreptul sau la titlu nu a fost asa de usor acceptat de Roma, trebuindu-I multi ani de campanie pantru a castiga tronul.

In anul 312, cand Constantin lupta in Gallia, rivalul sau la imperul de apus , Maxentius, a luat puterea in Roma.Constantin a pornit spre sud. La 27 octombrie el se afla la fluviul Tibru, la vreo 3 km la nord de Roma. Constantin trebuie sa fi fost nelinistit. Oamenii sai obositi de drum avreau in fata o armata mult mai mare , desfasurata de la un cot al Tibrului, traversat in acel punct de ingustul pod Milvius si pana la zidurile orasului .

Frica si ambitia au produs inspiratia dorita de Constantin. Intr-o varianta a intamplarii se spune ca au vazut o lumina mare in forma de cruce, purtand inscriptia,,HOC SIGNO VINCES”, ,, prin acest semn veti invinge “ . Alte povesti vorbesc despre un vis in care l-a vazut pe Hristos, cu literele chi si ro ce incep numele sau in greaca. Constantin a ardonat ca monograma sa fie pusa pe stindarde sau pictata pe scuturile soldatilor sai. A crezut, poate ca acest lucru ii va atrage de partea sa pe crestinii din Roma. Acum se pregatea de batalie cu o incredere regasita .

Aceasta incredere s-ar fi putut dovedi deplasata. Maxentius avea un plan iscusit. Langa podul Milvius costruise un pod de vase. Oamenii sai aveau sa atace , sa stimuleze o retragere pe ambele poduri, atragandu-l dupa ei , apoi sa se intoarca, sa dea drumul barcilor si sa lase curentul sa duca trupele lui Constantin, ucigandu-i pe cei ce a fivenit pe podul de piatra .

Planul lui Maxenius s-a dovedit un dezastru. S-a dat drumul la barci prea devreme si sute de oameni ai sai au fost dusi in josul fluviului, iar alte mii au fust prinsi in capcana pe celalat mal. Ingroziti, ei s-au adunat pe podul ingust de piatra . Alte sute au fost aruncati in apa. Maxentius insusi s-a inecat;capul i-a fost taiat ,pus intr-o lance si dus la Roma .Constantin era acum suveranul imperiului de apus, care se intindea de la zidul Hadrian din Britannia pana la muntii Atlas si din peninsula Iberica pana pe coasta de est a marii Adriatice . El a pus victoria pe seama ,,semnului salvator”, senmul lui Iisus . La scurt timp dupa aceea, Constantin a declarat crestinismul ,,religia dicita” credinta permisa !

Desi persecutia crestinilor a luat sfarsit, cel putin in inperiul de apus, introducerea noii credinte nu a fost imediata . In jurul anului 329, dupa ce a cucerit si si-a intensificat stradaniile in beneficiul crestinismului.

,, Datorita acestui semn salvator… v-am protejat si eliberat orasul !!!” ( imparatul Constantin , la intrarea in Roma )

Mai intai ,,la porunca lui Dumnezeu” a intemeiat un oras care sa rivalizeze cu Roma,pe locul vechii colonii grecesti Bizant, unde a construit bazilica Sofia . Constantinopol—,,polisul lui Constantin”—avea sa ramana capitala crestina timpa de 1000 de ani .Constanti a legalizat donatiile catre biserica , a facut duminica sarbatoare publica si a dat Romei o uriasa bazilica Sf Petru .

Niciun comentariu:

Powered By Blogger