La invitatia domnului Harry Solomon, presedintele Comunitatii Evreilor din Romania, filiala Piatra Neamt, am avut posibilitate sa participam pe data de 18 decembrie 2006 la manifestarile prilejuite de sarbatoarea evreiasca „Hanuka” ce au avut loc la Sinagoga din Piatra Neamt.„Sãrbãtoarea inaugurãrii" sau „Sãrbãtoarea luminilor” dureazã opt zile comemorând victoria evreilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca sã distrugã religia iudaica si sã elenizeze popoarele de sub dominaþia sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfãsurat între 165-163 î.e.n., desi lupta armatã a evreilor împotriva grecilor a continuat încã multi ani, pânã când evreii din Israel si-au dobândit de facto independenta. Hanuka este asadar o sãrbãtoare postbiblicã. Este o sãrbãtoare minorã, în timpul cãreia munca si alte activitãti nu sunt interzise.
În fiecare searã de Hanuka se aprinde menora specialã destinatã acestei sãrbãtori care, de altfel, se mai numeste din acest motiv si "Sãrbãtoarea luminilor". Talmudul, legea civila si canonica evreiasca, spune cã obiceiul aprinderii menorei are drept scop sã aminteascã public minunea, de aceea, în vechime, sfesnicul era asezat în prag ori chiar pe strada, în fata casei. Obiceiul este de a aprinde o singurã luminã în prima searã, douã în a doua seara, trei în a treia seara, etc. de la stânga la dreapta, pânã când, în a opta searã, toate luminitele sunt aprinse. Dupã o altã traditie, luminile se aprind în ordine descrescãtoare. Ceremonia se desfãsoarã în special în familie, dar se aprind lumânãri si la sinagogã, iar copii primesc o micã sumã de bani. În zilele noastre Hanuka este si un prilej de serbãri cu cântece si jocuri, în special pentru copii. Cel mai rãspândit este jocul cu titirezul. Hanuka a cãpãtat în ultima vreme o importanþã mult mai mare, devenind un substituit al Crãciunului pentru copii evrei crescuti într-un mediu crestin.
O parte din festivitati au loc in sinagoga, loc de rugaciune si de studiu. Sinagoga din Piatra Neamt s-a ridicat pe locul alteia mai vechi, în baza hrisovului din 19 iulie 1766 semnat de voievodul Grigore III Ghica. Vechea sinagogã a fost de piatrã, dar de la începutul secolului al XVIII-lea nu s-a mai îngãduit decât ridicarea unor sinagogi de lemn, ceea ce explicã si materialul folosit la construirea acestui monument. Sinagoga din Piatra-Neamt e construitã din bârne groase învelite cu taban atât la interior cât si la exterior. Temelia înaltã de piatrã face ca intrarea în edificiu sã se realizeze prin coborârea mai multor trepte, iar interiorul se prezintã ca o galerie închisã cu douã etaje la nord si un singur etaj la vest, unde e sinagoga femeilor, la sud aflându-se o altã galerie de mai mici dimensiuni destinatã copiilor. Interiorul este decorata cu frumoase motive ornamentale florale si scene biblice.
Rabinul conduce ceremoniile de Hanuka. In liturghie, sarbatoarea este marcata in special prin recitarea rugaciunii "Pentru minuni" care este o rugaciune de multumire adusa lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasa a poporului din robie. Textul acestei rugaciuni este " Iti multumim, Doamne, pentru minunile Tale, pentru eliberarea noastra, pentru bataliile pe care le-ai dat pentru noi si pentru stramosii nostri in zilele de odinioara si in zilele noastre."
La finalul liturghiei toti cei prezenti primesc gogosi cu dulceata si traditionala placinta cu cartofi. Experienta deosebita traita cu prilejul sarbatorii de Hanuka ne determina sa aprofundam aspectele legate de istoria si traditiile poporului evreu. citeste mai mult...
Un comentariu:
Toate felicitarile mele pt acest site...Este intradevar reusit si merita laudat!!!
Trimiteți un comentariu