
Clubul de Istorie "Clio" şi profesorii coordonatori ai acestuia urează tuturor celor care ne-au sprijinit un An Nou mai bun!
Clubul de Istorie "Clio" fondat în noiembrie 2006 îşi propune să menţină vie flacăra tradiţiilor milenare ale muntenilor din zona Masivului Ceahlău.
Create your own visitor map
Cui i se adresează concursul
Concursul se adresează echipelor de elevi din şcoli sau organizaţii care desfăşoară activităţi extra-curriculare, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Echipele de elevi sunt încurajate să-şi trimită lucrările rezultate în urma unei activităţi la clasă, abordată trans-disciplinar (care implică mai multe discipline şcolare). Fiecare echipă trebuie să fie coordonată de doi profesori.
Tema concursului
Tema concursului este „50 de ani împreună în diversitate“. Lucrările înscrise în concurs trebuie să conţină două părţi: un eseu şi o lucrare vizuală. Eseul trebuie să răspundă la întrebarea: „În opinia voastră, care sunt problemele majore cu care se va confrunta Uniunea Europeană în următorii 50 de ani? Cum va putea să facă faţă acestor provocări?“ Lucrarea vizuală trebuie să se axeze pe tema „Europa în viaţa noastră de zi cu zi“.
Premiile concursului
Premiile concursului constau într-o călătorie la Bruxelles, în martie 2008, pentru a vizita Muzeul Europei. Vor fi 27 de echipe câştigătoare, câte una din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Fiecare echipă câştigătoare va fi insoţită de doi profesori coordonatori.
Site-ul web al concursului
Site-ul web al concursului conţine informaţii, instrumente online şi un set de resurse didactice concepute pentru a veni în sprijinul celor care doresc să se pregătească în vederea participării la concurs. Resursele sunt disponibile în 26 de limbi şi în diverse formate (adrese de Internet, obiecte de învăţare, concursuri de cultură generală şi webquest-uri). Adresa de Internet a concursului este http://www.50years.eun.org/
Proiectul nostru se înscrie într-o serie de acţiuni mai ample menite să (re)prezinte liceul nostru în plan naţional şi internaţional. Pentru aceasta am apelat la o echipă de profesionişti în arte vizuale care ne-au ajutat să transpunem în practică ideile proprii. auf Deutsch...
Pe o gurǎ de rai...”
Analiza satului muntenesc de pe Valea Bistriţei s-a bucurat de atenţia a numeroşi istorici. Prezentul proiect nu are pretenţia de fi unul exhaustiv. Ne-am propus să reintroducem un mediu cultural, spiritual deosebit – cel al satului muntenesc – în peisajul cotidian al secolului al XXI-lea. Pentru a putea pătrunde în profunzimile acestei teme trebuie rememorate aspectele relevante ale istoriei ancestrale ale acestui ţinut. Din acest motiv am structurat aceast proiect în două mari capitole:
Primul capitol – “Pagini de istorie”, prezintă sumar câteva repere din istoria milenarǎ a zonei. De la aşezările neolitice la integrarea în Uniunea Europeanǎ muntenii au rezistat vicisitudinilor timpului reuşind sǎ-şi conserve intact universul spiritual. În paginile dedicate acestui proces evolutiv am încercat sǎ surprindem dovezi ale continuităţii locuitorilor pe aceste meleaguri, modul în care au opus rezistenţǎ factorilor externi (invaziile, presiunea nobililor şi a domnilor, modernizarea ş.a.) şi şi-au conservat propriile tradiţii.
Al doilea capitol, “Scurt excurs etnografic”, relevǎ aspecte mai puţin cunoscute de către mediul istoriografic romanesc. Mărturiile originale culese direct de la martori oculari sau din arhivele existente în satele de pe Valea Muntelui completează imaginea vieţii spirituale a ţăranilor. Pe de altă parte, am încercat să surprindem şi câteva aspecte legate de viaţa cotidiană a locuitorilor, de ocupaţiile lor curente şi de modul în care îşi petrec timpul liber. Costumul naţional specific zonei trădează vechimea şi continuitatea comunităţilor locale prin simbolistica prezentă în componenţa acestuia.
În elaborarea lucrării am utilizat o gamǎ variatǎ de surse istorice atât principale (izvoare literare, documente de arhivǎ, mǎrturii orale, fotografii), cât şi secundare (monografii de epocǎ din Fondul “Kirileanu” al Bibliotecii Judeţene Neamţ, statistici oficiale ş.a.). Informaţiile au fost obţinute prin diverse tehnici de cercetare cum ar fi: anchete, interviuri, cercetare arhivisticǎ ş.a.
Principalul obiectiv al acestei lucrări îl reprezintă dorinţa noastră de a prezenta si reprezenta valorile culturale ale zonei din perspectiva conservării si transmiterii tradiţiilor populare generaţiilor următoare. Proiectul de conservare îşi propune:
♦ Cultivarea respectului faţă de valorile umane în general şi faţă de cultura şi civilizaţia românească în special.
♦ Însuşirea modalităţilor diverse de organizare a timpului liber, stimularea curiozităţii.
♦ Valorizarea tradiţiilor şi obiceiurilor naţionale.
♦ Parcurgerea unor secvenţe de instruire practică şi dobândirea unor abilităţi în domeniu.
O zi solemnă a Unirii
Astăzi e zi de sărbătoare,
O zi a-ntregului popor,
O zi măreaţă făr' de care
N-am fi avut un viitor.
O zi frumoasă de nespus
Care unire ne-a adus
Şi o cinstim cu toţii,
Cu fiii şi nepoţii.
Să dăm azi mâna în unire,
Unire-n cuget şi-n simţiri
Care ne scoase din robie
Şi duşmănoase uneltiri.
Alexandra