marți, 23 octombrie 2007

Expoziţia de artă neolitică Cucuteni


Pe 20 octombrie am reuşit să revedem - unii dintre noi - expoziţia de artă neolitică Cucuteni prezentată în ambientul generos oferit de Muzeul de Istorie Piatra Neamţ. Obiectele prezentate reconstituie franturi din viaţa omului cucutenian. Ceramica deosebită încadrează această cultura străveche între cele marile arii culturale ale omenirii. Rămane încă o enigmă absenţa oricărui element de natură funerară. Arheologii de la Facultatea de Istorie din Iaşi au emis diferite opinii legate de aceast hiatus. De la potopul biblic la distrugerile provocate de alte civilizaţii.
Mulţumim colectivului Muzeului de Istorie Piatra Neamţ pentru prezentarea oferită şi în special domnului director Nicola Dorin. Vă invităm să vizitaţi una din cele mai complete expoziţii Cucuteni din Romania.

duminică, 21 octombrie 2007

Expoziţia de figuri de ceară


La Piatra Neamţ a poposit expoziţia de figuri de ceară care ar fi trebuit să cuprindă un număr de 82 de statui ale unor personalităţi diverse, precum Putin, Bin Laden, Harry Potter, Shrek, Beckham, Iisus, Papa Ioan Paul al II-lea, Bill Gates, extratereştrii din "Războiul Stelelor", sportivi şi actori celebri de la Hollywood. Din punctul acesta de vedere, expoziţia nu şi-a meritat banii. Papa, Gates, Bin Laden şi mulţi alţii nu au fost prezenţi. Poate că sunt pe la o altă expoziţie, într-un alt oraş...
Una dintre lucrările care atrage atenţia este "Cina cea de taină", copie fidelă a celebrei picturi apartinand lui Leonardo da Vinci. Expresia feţei lui Iuda a impresionat cel mai mult. Şi scena din faţa crucii este una destul de expresivă.
Statuile sunt realizate în mărime naturală, iar podoaba capilară este din par natural, uman. Exponatele aparţin Muzeului Figurilor de Ceară din Sankt-Petersburg, considerat al doilea în lume ca importanţă după renumitul muzeu "Madame Tussaud" din Londra.

luni, 15 octombrie 2007

"Citeşte o carte!"

Sub egida Bibliotecii Judetene "G. T. Kirileanu" Neamţ s-a deschis calea unui nou proiect în cadrul Grupului Şcolar Bicaz. "Terapia prin lectură" este o modalitate de a pătrunde în universul beletristic într-un mod inedit: "cărţile" vin direct la elevi prin intermediul reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene, dna. Cristina Catana si dl. Virgil Cojocaru. mai mult...

marți, 9 octombrie 2007

Comemorarea Holocaustului la Bicaz

Pe 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din Romania, în vagoane de marfă încuiate, ce au luat drumul către Transnistria şi Auschwitz. Au murit de epuizare, frig, foame, boli sau de gloanţe între 280.000 şi 380.000 de evrei. De asemenea, peste 25.000 de rromi au fost deportaţi, iar dintre aceştia mai mult de 11.000 şi-au pierdut viaţa. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile romane în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea Holocaustului, comisie condusă de laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel. Comemorarea Holocaustului la Grupul Scolar Bicaz a fost marcată de prezentarea unor imagini-document, de ascultarea unor înregistrări audio şi de discuţii pe marginea acestui subiect între
membrii Clubului de Istorie "Clio".Totodată, a prins contur ideea organizării unei expoziţii cu caracter permanent care să trateze în detaliu această temă.
Powered By Blogger